De komende dagen kunnen de temperaturen nog aardig oplopen. Wie op een aircoloos kantoor zit en niet in optimale conditie verkeert, kan met risico’s voor de gezondheid te maken krijgen. Maar, met een goede voorbereiding houd je het goed uit op warme werkdagen. Tien verkoelende tips.

1. Drink regelmatig

Werknemers moeten regelmatig een kleine hoeveelheid koud water drinken. Koffie, thee en frisdrank met cafeïne onttrekken vocht aan het lichaam en kunnen op warme werkdagen beter worden vermeden.

2. Draag luchtige kleding

Lichtgewicht en loszittende kleding in lichte kleuren werken het best. Gebruik zonnebrandcrème, een goede zonnebril en bescherm je hoofd als je buiten werkt.

3. Ventileer extra

Ventilatie is altijd belangrijk, maar helemaal in de zomer. Goede luchtcirculatie zorgt voor verdamping van zweet en verkoelt zo de huid. Extra verkoeling is nodig in delen van het bedrijf waar veel hitte wordt geproduceerd. Schakel indien mogelijk hitteproducerende apparatuur uit.

4. Werk minder

Werk minder en neem regelmatig korte pauzes, indien mogelijk op een koele plek. Leidinggevenden moeten erop toezien dat de werkbelasting lager is tijdens periodes van extreme hitte. Probeer zwaar fysiek werk tijdens de koelere momenten van de dag in te plannen.

5. Check temperatuur op werkplek

Leidinggevenden moeten regelmatig checken of het op de werkplek op warme werkdagen niet té warm is. De temperatuur op de arbeidsplaats mag geen schade veroorzaken aan de gezondheid. Nederland kent echter geen wettelijk vastgestelde maximumtemperatuur. Werkgever en werknemers moeten hier samen afspraken over maken.

6. Hoe gaat het met je?

Vraag hoe werknemers zich voelen en laat ze pauzeren als ze zich niet goed voelen. Werknemers hebben zelf misschien niet door wanneer het misgaat, dus wees alert op vroege tekenen van oververhitting. Symptomen van een zonnesteek zijn onder andere: verwarring, duizeligheid, droge huid en het stoppen van zweten.

7. Train BHV’ers

BHV’ers moeten de tekenen van oververhitting herkennen en weten hoe zij dit moeten behandelen. Zorg ervoor dat werknemers weten wie de BHV’ers of EHBO’ers in het bedrijf zijn. Hou er met de planning van het vakantierooster rekening mee dat er ook in de vakantieperiode BHV’ers moeten zijn.

8. Verlaag werklast bij risicolopers

Weet wie er extra risico loopt, en verlaag hun werklast. Denk hierbij aan mensen met een slechte fysieke conditie, ouderen, zwangere vrouwen of mensen met overgewicht. Ook mensen die eerder door de hitte werden bevangen, mensen die medicijnen slikken of mensen die te weinig hebben gerust zijn gevoeliger voor hitte.

9. Houd eigen gezondheid in de gaten

Vraag medewerkers hun eigen gezondheid in de gaten te houden. Wie tot een risicogroep behoort, moet aan zijn arts vragen of er speciale voorzorgsmaatregelen nodig zijn voor werken in de hitte.

10. Hooikoorts?

Hou rekening met bijkomende risico’s. In de warme zomermaanden spelen vaak ook andere problemen zoals smog en luchtverontreiniging of pollen die hooikoorts kunnen veroorzaken.

Bron: Arbo