Leuk, dat nieuwe werken. Je geniet tegen je zin in mee met alle telefoongesprekken die je collega tegenover je voert. En ieder overleg van andere collega’s houdt jou uit je concentratie. Aan het einde heb je een prima dag achter de rug op je ergonomische stoel achter je in hoogte verstelbare bureau, maar is de stapel werk toch minimaal geslonken.

Achtergrondgeluiden en lawaai hebben een negatieve invloed op het stresslevel van werknemers. Daarbij gaat lawaai ten koste van het concentratievermogen en een goede werksfeer. Hierdoor nemen fouten en miscommunicaties toe, verminderen de prestaties en kan de productiviteit sterk afnemen. Een modern kantoor uitgevoerd als kantoortuin gecombineerd met een strakke en minimalistische inrichting is een sprekend voorbeeld van een ruimte waar de basis akoestiek vaak te kort schiet. Er wordt gekozen voor moderne, strakke en harde materialen waarbij akoestiek over het hoofd wordt gezien. Maar juist akoestiek is een basiselement voor een goede werkomgeving.

Nieuw onderzoek van het Stress Research Institute in Stockholm laat zien dat het verbeteren van de geluidsomgeving in een open kantooromgeving zorgt voor 30 procent minder afleiding en stress. Uit ander internationaal onderzoek bleek al dat kantoormedewerkers elke dag 86 minuten verliezen door afleiding. (bron: Inside)

Genoeg redenen om eens na te gaan of de werkomgeving waarin jouw werknemers en collega’s werken een goede akoestische basis heeft.