Vieze lucht is met het blote oog nauwelijks waar te nemen. Toch heeft de luchtkwaliteit een grote invloed op het welzijn en productiviteit van medewerkers. De bron hiervan ligt met name in slechte ventilatie en de verdamping van vluchtige organische stoffen (VOC-emissies) uit bijvoorbeeld meubels en vloeren, schoonmaakmiddelen en bouwmaterialen. Een effectieve inrichting van de klimaatinstallatie en de keuze voor de juiste materialen en producten voor de afwerking van vloeren en muren, hebben een grote impact op het welbevinden, de productiviteit als ook de energiekosten. Goede luchtkwaliteit heeft zowel directe gezondheidseffecten als psychische effecten op de gebruikers van een ruimte. Uit vele onderzoeken en studies naar dit onderwerp blijkt dat werknemers zich beter en minder vermoeid voelen, productiever zijn en betere besluiten nemen.

Er liggen overduidelijke uitdagingen voor ontwerpers van ruimten in de balans tussen luchtkwaliteit, en dan vooral de verversingssnelheid, en het energieverbruik. Dit vraagt om een integrale aanpak waarbij rekening gehouden wordt met plafondhoogte, de keuze voor materialen en afwerkingen met een lage VOC-emissie en een klimaatsysteem dat zowel gebruik maakt van natuurlijke ventilatie als klimaatbeheersing.

Ook de invloed van thermisch comfort op fysiek van mensen is heel belangrijk. Is het 15˚C graden in een kantoor, dan vermindert de doorbloeding van je vingers, word je minder vingervlug en kun je dus minder snel typen. Als het relatief warm wordt (28-30˚C graden of meer) ontstaat er een beginnend probleem met de interne ‘koeling’ van je hersenen en ga je trager denken. Ook de perceptie van thermisch comfort heeft een belangrijke impact op de werkplek tevredenheid én productiviteit. Hoe mensen hun thermisch binnenklimaat ervaren is afhankelijk niet alleen maar van het lucht- en stralingstemperatuur, maar ook van hun verwachtingen, mogelijkheden van hun aanpassing en nog van andere psychologische factoren. Perceptie van thermisch comfort heeft direct invloed op productiviteit wat een groot financieel effect op een bedrijf heeft. De aandacht voor tevredenheid met het binnenklimaat moet daarom bij alle bedrijven een zeer belangrijk thema worden.

Heeft u problemen met een van deze factoren of wilt u weten of er voor uw werkomgeving winst te behalen valt? Neem gerust contact op met een van onze adviseurs! Zij kijken graag met u mee naar mogelijke oplossingen.